Setmana Santa

La Setmana Santa de la Selva del Camp és la festa tradicional més arrelada de la nostra vila i les seves manifestacions mantingudes pels convilatans, especialment per la Confraria de la Sang, han estat motiu d'interès cultural, participatiu i turístic.

La Selva viu la seva Setmana Santa amb una alta participació popular i amb un seguit de característiques molt pròpies, elements determinants perquè l'any 2010 la Generalitat de Catalunya declarés el nostre Divendres Sant Festa Tradicional d'Interès Nacional, amb un esment especial al Viacrucis camí del Calvari, també declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional.

L'extraordinària bellesa plàstica de la “professó” de Divendres Sant a les 7 del matí, que surt de la població traspassant la riera i enfilant el turó del Calvari; el silenci trencat pel so de les llances dels armats i les melodies musicals, moltes d'elles autòctones, que acompanyen els diferents Misteris; la recuperació del Ball de la Mort, d'origen medieval i únic a la nostra província, que s'interpreta a la “professó” del Sant Enterrament; la participació activa de famílies senceres, i el caràcter festiu que comporta; el sentiment de pertinença compartit pels selvatans/es; el retrobament de selvatans residents fora vila... són elements que configuren la vivència única i tradicional de la nostra Setmana Santa.

Un dels elements fonamentals i que aporten més bellesa a les nostres processons és la música. El so de la trompeta, amb el toc de la Sang, que indica la sortida de la processó i punts principals del seu recorregut; el timbal dels armats junt amb el picar de les llances, que marca com un batec la marxa de la processó; i tots els cants que acompanyen els diferents Misteris, molts d'ells peces originàries de la Selva, interpretades per l'Schola Cantorum i la Banda de Música de la Selva del Camp.

Un altre dels aspectes fonamentals que ha configurat la nostra Setmana Santa és la continuïtat en el temps, que es celebra de forma ininterrompuda des de l'Edat Mitjana, ja que només s'han suspès les “professons” de forma puntual a causa de guerres o degut a inclemències meteorològiques. Tots aquests elements han creat un interès cultural més enllà de la nostra població, atraient fotògrafs, mitjans de comunicació i visitants d'arreu de Catalunya.

Arxius adjunts
/sites/default/files/pagina/arxius%20adjunts/Declaracio%20festa%20tradicional%20interes%20nacional%20divendres%20sant.pdf
/sites/default/files/pagina/arxius%20adjunts/diptic-setmana-santa-2023-4_0.pdf