Festes i esdeveniments

La Selva del Camp compta amb un ric i variat CALENDARI FESTIU.

La Festa Major se celebra el 30 de novembre, en honor a Sant Andreu, patró de la vila i a qui està dedicada l’església parroquial del municipi. És també aquest sant el protagonista de la Festa Major d'estiu, el primer cap de setmana de juny, quan se celebra el Vot de Sant Andreu i la Festa de la Vellesa, tot recordant els fets que el van ratificar com a patró durant l’epidèmia medieval de la pesta.

La Fira té la cita anual el darrer cap de setmana d'octubre. Altres celebracions destacades a la vila són la Setmana Santa, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, en la qual destaca el Viacrucis al Calvari com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i el Ball de la Mort d’origen medieval.

El primer diumenge d'agost se celebra la festa de la Verge de Paretdelgada, patrona del municipi i coronada a finals del segle XX. La fe cap aquesta imatge es remunta a segles enrere, no tant com l’espai que ara ocupa el seu santuari, donat que havia acollit una vila romana, però sí més enllà de la construcció de l’actual ermita gòtica que porta el seu nom i s’aixeca al límit amb el terme amb Vilallonga.

Cal esmentar la representació el 14 i el 15 d'agost del Misteri de l'Assumpció de Madona Santa Maria, que des de 1983 recupera un text en català del segle XIV i els cants gregorians propis de l'època.

Altres festes rellevants són la celebració de Sant Antoni Abat amb els Tres Tombs, el Carnaval i la revetlla de Sant Joan.

El Corpus conserva encara la tradició de les catifes florals i, de les festes gremials, sobreviu la de Sant Isidre i Sant Galderic, patrons de la pagesia.

Els espais d’oci i cultura més rellevants de la Selva són el recuperat Castell del Paborde, amb activitats culturals i exposicions gairebé setmanals, així com el Mas d'Iglésies, que acull la Biblioteca, la Biblioteca Infantil i l'Arxiu Municipal. A més, els seus extensos jardins són escenari habitual de les festes i celebracions locals.

La vila té una extraordinària activitat associativa, amb entitats i agrupacions esportives, culturals, juvenils, festives, musicals de tota mena. Per valor patrimonial cal destacar les societats l’Ateneu (el Casino), actualment amb molt poca activitat, i La Defensa Agrària, que manté sala de teatre, grup de teatre propi i cafè.

Les entitats esportives tenen la seu social al Pavelló Municipal d'Esports o al Casal d'Entitats, al carrer de l'Horta.