La Selva del Camp

La Selva del Camp és al bell mig del Camp de Tarragona, una zona privilegiada pels seus recursos turístics, a banda dels seus valors turístics culturals, de patrimoni artístic, de medi natural, de folklore o de gastronomia, és un poble de serveis.

La Selva del Camp s'estén des de la plana fins als primers contraforts de la serra de la Mussara. Una tercera part correspon a terrenys muntanyosos encara que d'escassa elevació. El punt més enlairat del terme és el puig d'en Cama, de 717 m, i el principal corrent d'aigua és la riera de la Selva, afluent del Francolí.

El municipi comprèn la vila de la Selva del Camp, que n'és el cap, i les caseries de Paretdelgada i de Sant Pere. El terme gaudeix de bones comunicacions: un ramal uneix la vila amb la carretera C-14 de Reus a Montblanc. Una altra carretera la comunica amb Reus per Almoster i Castellvell. Hi té parada el ferrocarril de Reus a Montblanc i Lleida. L'antic camí de la Selva a Vilaplana s'obre pas a través de la serra de la Mussara pel coll de la Batalla (468 m).

Situada a pocs quilòmetres de Tarragona, Patrimoni de la Humanitat (la Tarraco romana); de Reus, centre artístic i de comerç; de la ruta dels monestirs del Císter (Poblet, Santes Creus, Vallbona de les Monges); de les platges i centre d'oci de la Pineda i Salou (Universal Port Aventura); del Cambrils peixater i gastronòmic; de Valls, la vila dels castells i calçots; de les muntanyes de Prades; del Priorat vitivinícola, etc

La riera de la Selva que neix arran de la confluència de tres barrancs (el de la Font Major, el del Salt i el de Gatellar) al punt anomenat, per aquest motiu, les Tres Aigües, l'ecosistema que conforma és ric en flora i fauna i mereix un passeig (l'antic camí ara s'ha convertit en la carretera que uneix la Selva amb Vilaplana). Al límit del terme s'alcen els Tres Pins, bells exemplars de pinàcies, i, relativament a prop, ja al terme de l'Aleixar, podem contemplar un dels arbres monumentals de Catalunya, l'alzina del mas de Borbó.

 L'aprofitament del recurs natural de l'aigua de la Riera ens ha deixat un patrimoni que podem conèixer seguint la Ruta del Rec de la Vila , on trobarem un seguit d'aqüeductes i restes de molins medievals (els més rellevants estan assenyalats per plafons explicatius).

La Selva ha estat, durant mil•lenis, un important nus de comunicació ja que aplegava tots els camins que baixaven de la part oriental de la serra de Prades i els portava pel camí ancestral obert fa uns tres mil anys per anar amb carretes fins al port de Tàrraco. El camí de seguretat romà de la capital fins a l'actual Saragossa, i que creua la Selva i segueix cap a l'Albiol, fou més tard un dels vials del camí de Sant Jaume (GR 65 - 5 per als excursionistes). En convertir-se el camí de Tarragona en carretera, la ruta s'ha desplaçat ara pel paral•lel camí de l'Horta.

Per a caminants i ciclistes hi ha la possibilitat de fer la pujada a l'Albiol, el poble que és citat a les cròniques del rei Jaume ja que des d'aquí albirà el port de Salou, d'on sortiren les naus cap a la conquesta de Mallorca. L'Albiol, per la seva alçada (825 m) és, també, un magnífic mirador sobre el Camp i poseeix un ecosistema que mereix una visita. Destacarem el paratge del bosc de la Font Major, propietat del municipi de la Selva, on brolla l'aigua que, des de sempre, proveeix la vila.
La ruta ciclista a l’Albiol pot fer-se per la carretera TV 7046, però  existeix l’alternativa, una mica més dificultosa, del camí del Garramell, que s’agafa a la dreta, un cop superat el Pont Alt, a l’actual carretera cap a Vilaplana (TP 7013).